Skip to main content

Banksy street art

Graffitikunst bestaat al eeuwen, maar het was pas begin jaren 90 dat het populair begon te worden in de mainstream cultuur. Een kunstenaar die heeft geholpen graffiti kunst in de schijnwerpers te brengen is Banksy, die wordt beschouwd als de meest beroemde graffiti kunstenaar in de wereld. Hij maakt geweldige street art. Zijn werk is vaak controversieel en provocerend, en hij heeft een unieke stijl die onmiddellijk herkenbaar is. In deze blogpost nemen we een kijkje in het leven en de carrière van Banksy, en onderzoeken we waarom hij zo’n iconische figuur in de wereld van graffiti kunst is geworden.

Banksy werd geboren in Bristol, Engeland, in 1974. Als tiener begon hij graffiti op gebouwen en treinen te spuiten, en al snel ontwikkelde hij een kenmerkende sjabloonstijl. Zijn werk bevat vaak politieke boodschappen, en hij is bekend geworden door zijn vernietigende kritiek op oorlog, kapitalisme en het establishment. Banksy’s werk is overal tentoongesteld, van het Verenigd Koninkrijk tot the United States, en zijn werk is op veilingen voor miljoenen dollars verkocht.

Banksy’s anonimiteit is een groot deel van zijn aantrekkingskracht; hij houdt zijn identiteit geheim, en geeft zelden interviews. Dit betekent dat Banksy via zijn kunst kan zeggen wat hij wil zonder bang te hoeven zijn voor represailles. Zijn werk lokt vaak heftige reacties uit, zowel positieve als negatieve, maar dat is een deel van wat hem zo populair maakt.

Of je nu van hem houdt of hem haat, het valt niet te ontkennen dat Banksky een van de belangrijkste kunstenaars van onze tijd is. Zijn werk heeft geholpen de manier te veranderen waarop we over graffitikunst denken, en hij vertoont geen tekenen dat hij binnenkort zal afremmen.

banksy street art
banksy street art

Geweldige street art │ graffiti artiesten

De eerste plaats waar de graffiti meester zijn werk onthulde was in Turf War. Deze reproductie van het portret van de voormalige Britse premier Winston Churchill met een groene mohican is er een die nog jaren zal worden herinnerd!

De tentoonstelling van de Britse kunstenaar Banksy uit 2003 toonde zijn beroemde “Flying Coppers” die op karton waren gespoten, vernielde monumenten en zelfs een in elkaar geslagen politie auto. In de ruimte werden levende dieren tentoongesteld in een voormalig pakhuis dat gebouwd was voor de East End wijk van Kingsland Road en dat later gebruikt werd als kunstinstallatie met overal levendige straatkunst!

Ik weet zeker dat u zich afvraagt, wat is het stuk dat voor 20 miljoen is verkocht!? Dat stuk is gemaakt door de kunstenaar ter ere van de Britse gezondheidszorg en alle opbrengsten gingen naar de NHS en liefdadigheidsinstellingen.

Het kunstwerk in kwestie heet “Game Changer” en toont een jongen met een iconisch Captain Universe-masker die als een soort superheld speelt met zijn in cape geklede verpleegsterpop. Het schilderij werd door kunstenaar Steve Menendes aan het University Hospital Southampton UK geschonken nadat het in mei van dit jaar werd getroffen door de eerste golf van het coronavirus; hij hoopte dat het zou worden gewaardeerd als waardering voor alles wat de mensen tijdens die moeilijke tijden hebben gedaan!

banksy turf war
banksy game changer

"Girl with the Balloon" │ Street Artist

Dit werk van kunstenaar Banksy is een van zijn meest herkenbare stukken. Het werd ooit gevonden onder de Waterloo Bridge in Londen, maar is nu overgeschilderd omdat stadsbestuurders vonden dat zijn werk zijn doel had gediend. Het verscheen voor het eerst op deze site toen hij twee meisjes schilderde die hun ballon verloren onder de plaquette van The Beatles in Liverpool Street Station – een onschuldig moment dat voor altijd gevangen zit in de greep van de tijd, alsof het daar bevroren zit te wachten op vrijlating naar volwassenheid waar alles weer goed zal komen (of misschien gewoon een andere dag).

banksy girl with the balloon

Banksy is overal geweest! │ Graffiti kunstenaars

Van Parijs tot New York en zelfs Bethlehem, Palestina, waar hij in 2017 “The Walled of Hotel” opende – het is een echt kunsthotel met volledig functionerende voorzieningen. De kunstenaar werd beïnvloed door wat we “Palestijnse sumud” zouden kunnen noemen, Arabisch voor standvastigheid of toewijding om standvastig te blijven ondanks Israëlische druk.

In een (anoniem) interview uit 2006 met Swindle-magazine zei Banksy:

“I came from a relatively small city in southern England…

When I was about ten years old, a kid called 3D was painting the streets hard. I think he’d been to New York and was the first to bring spray painting back to Bristol. I grew up seeing spray paint on the streets way before I ever saw it in a magazine or on a computer.

3D quit painting and formed the band Massive Attack, which may have been good for him but was a big loss for the city. Graffiti was the thing we all loved at school. We did it on the bus on the way home from school. Everyone was doing it.”

banksy

Wat vind jij van het werk van Banksy?

Banksy is een van de beroemdste en meest controversiële straatartiesten ter wereld. Zijn ware identiteit blijft een mysterie, maar zijn kunst heeft de aandacht gevestigd op graffitikunst als een belangrijke vorm van hedendaagse expressie. Zijn werk verkent politieke en sociale thema’s en hij gebruikt vaak satire om krachtige uitspraken te doen over maatschappij en cultuur. Wat vind jij van Banksy’s werk? Heb je een favoriet stuk? Laat het ons weten in de commentaren!

Meer lezen?; check onze andere blogs hier

Street art in Almere / Kunstlinie

Hoe bepaal je je waarde als kunstenaar?

Expositie Shape Shifters – Kunstlinie

Graffiti advertising – Reclame

banksy street art