Skip to main content

Street Art in Amsterdam. Waar vindt je de mooiste straatkunst?

Amsterdam is wereldberoemd om de werken van Vermeer, Rembrandt, Van Gogh en andere Hollandse meesters uit de 17e eeuw. Veel toeristen komen dan ook op deze namen af en bezoeken de beroemde musea in Amsterdam om de doeken van deze grootmeesters te kunnen aanschouwen. Amsterdam kent echter ook een grote alternatieve kunst scene. Hedendaagse creatievelingen laten hun sporen na op muren, gebouwen, tunnels en stedelijke voorzieningen. Street art is overal in Amsterdam.

De Spaanse straatkunstenaar Andrea Michaelsson, alias Btoy, maakt van een energiehuisje een kunst object in het Amsterdamse Nieuw-West.

Door in de stad hun tag achter te laten kunnen straatartiesten hun gevoel van anonimiteit behouden terwijl ze hun creatieve visies en boodschappen van verzet, protest en hoop uiten. Gaandeweg ontwikkelen zij zich tot onderscheidende kunstenaars die een naam krijgen in de reguliere kunstscene terwijl ze toch onlosmakelijk verbonden blijven met de meer ondergrondse street art scene.

Straatkunst verschijnt niet alleen op muren van gebouwen, maar ook op trottoirs in de stad en openbare voorzieningen.

Een stad die tolerantie en persoonlijke expressie hoog in het vaandel heeft staan, omvat een eclectisch scala aan provocerende, sociaal bewuste straatkunst. Van gigantische muurschilderingen zoals die van Anne Frank op de NDSM-werf tot eigenzinnige beelden als “De Blauwe Vioolspeler” in de Jordaan, en kleurrijke mozaïeken van buitenaardse wezens door de Franse straatartiest “Invader” in tal van buurten.

Sommigen denken dat The Blue Violin Player in de Jordaan is gemaakt door een plaatselijke arts. Maar niemand weet het echt. Soms wordt het beeld ook wel “Man probeert tram 10 te vangen” of “Man met vioolkoffer” genoemd. Het beeld verscheen op mysterieuze wijze in het Tweede Marnixplantsoen in 1982.

HERE TODAY, GONE TOMORROW

Straatkunst is van nature vergankelijk en kwetsbaar voor vandalisme, de hebzucht van bedrijven en opwaarderingen van buurten. Slachtoffers in het voormalige hoofdkantoor van straatkunst in het historische centrum van Amsterdam zijn onder meer de flamboyante straattegels en graffitikunst op de Wijdesteeg en het prachtige ‘slangenhuis’ van de Spuistraat. Ooit een toevluchtsoord voor krakers. Deze laatste is gereïncarneerd als dure appartementsgebouwen boven chique boetieks. Gespaard is het gedurfde, blauwe Vrankrijk, nu een gelegaliseerd kraakpand en centrum voor politiek activisme, veganistische maaltijden en punkconcerten.

graffiti amsterdam mooiemuur

Het gedurfde, blauwe Vrankrijk is de enige overlevende van gentrificatie die veel van de straatkunst aan de Spuistraat, het voormalige hoofdkwartier van het genre in Amsterdam, heeft verwijderd. Al lang geleden zijn flamboyante straattegels en graffitikunst op de Wijdesteeg en het prachtige ‘slangenhuis’ van de Spuistraat verwijderd.

EEN VERANDERENDE SCENE

Hoewel de Nederlandse hoofdstad misschien niet langer een openlucht canvas is voor graffitikunstenaars, wordt de stad opgesierd door kleine en grote artistieke verrassingen van lokale en internationale kunstenaars die hun stempel op de stad hebben gedrukt. Omdat straatkunst zijn reputatie heeft verloren als niets meer dan vandalisme en status heeft verworven in de kunstwereld, hebben lokale organisaties opdracht gegeven voor grote werken van zowel individuele kunstenaars als collectieven.

Street art ndsm amsterdam

Straatkunst op de NDSM omvat een steeds veranderende reeks werken in een eclectische reeks artistieke stijlen. Inmiddels is het NDSM terrein een icoon geworden op gebied van Nederlandse straatkunst. Met de openbare legale graffiti gedoogzone is er elke dag wel iets nieuws te zien. De containers met werken van bekende Nederlandse en buitenlandse artiesten laten een wisselende expositie zien van street art op hoog niveau.

Graffitikunstenaar Karski op de NDSM

Ook Karski heeft diverse werken op de NDSM die permanent te bezichtigen zijn. Oa.een tribute aan overleden graffiti artiest Treze. Een goede vriend van Karski. Samen met Beyond en Malakai maakten zij dit fantastische graffiti portret van Treze.

muurschildering ndsm indiaan karski

Samen met Tim Rodermans schilderde Karski dit portret. Dochter van Tim is op deze mural te zien. Een kleurrijk portret dat begin 2021 geschilderd is. Het is te zien naast het Museum Straat op het NDSM terrein.

STREET ART MUSEUM AMSTERDAM (SAMA)

graffiti muurschildering amsterdam

De Colombiaanse straatartiest Bastardilla gebruikt een schoorsteen met meerdere verdiepingen om culturele barrières in het diverse Nieuw-West te symboliseren. Terwijl een moslimvrouw erdoorheen gluurt, kan ze contact maken met degenen aan de andere kant.

melkmeisje graffiti muurschildering amsterdam

MUSEUM STRAAT NDSM WERF

STRAAT is een museum voor graffiti en streetart, gevestigd in de Lasloods op de NDSM-werf.

In het STRAAT museum kun je het werk van graffiti artiesten van over de hele wereld, die grenzen verleggen van Amsterdam tot New York, van São Paulo tot Tokyo. Onder één dak vind je een verzameling van stijlen, vormen, technieken en verhalen van de grootste kunstbeweging uit onze tijd. De collectie bestaat uit werken zo groot als gebouwen, in de nog grotere Lasloods op de NDSM-werf, wat zelf een nationaal monument is.

Een gigantische muurschildering van Anne Frank door de Braziliaanse kunstenaar Eduardo Kobra markeert de plek van het straat museum Amsterdam op de NDSM-werf.

Eind 2020 is het grootste Straat Museum van de wereld eindelijk na lange voorbereidingen geopend. Helaas hebben nog niet heel veel mensen van het museum kunnen genieten ivm alle geldende corona regels. Wij zijn een van de gelukkigen die het museum inmiddels een paar keer van binnen hebben mogen bekijken en het is een absoluut pareltje. Indrukwekkende ruimte met werken die net zo indrukwekkend zijn als de ruimte.

Een absolute must see voor mensen die van street art houden, maar zeker ook voor mensen die juist helemaal niks met street art hebben, maar wel in zijn voor een origineel uitje. Het museum zal je zeker verrassen.

Karski and Beyond zijn in dit museum ook vertegenwoordigd met 2 werken die wisselend getoond zullen worden. In onze portfolio kun je deze vast in het klein bewonderen.

Een absolute must see voor mensen die van street art houden, maar zeker ook voor mensen die juist helemaal niks met street art hebben, maar wel in zijn voor een origineel uitje. Het museum zal je zeker verrassen.

De straatkunstscene van NDSM Wharf evolueert voortdurend

HOE VIND JE NU AL DIE STREET ART IN AMSTERDAM?

Omdat het door de stad verspreid is, kan Amsterdamse straatkunst moeilijk te vinden zijn als je niet weet waar je moet zoeken. Dankzij een interactieve kaart van defshop kunnen 24 kunstwerken in de historische grachtengordel, de Jordaan, Oost en Amsterdam-Noord gemakkelijk worden gevonden tijdens een gratis, zelfgeleide wandel- of fietstocht. Download de interactieve kaart en open deze op uw smartphone om naar specifieke schilderijen en sculpturen te navigeren. Kaartpictogrammen zijn kleurgecodeerd volgens locatie; klik op elk werk om het achtergrondverhaal over de kunstenaar en de buurt van elk werk te leren kennen, evenals informatie over hoe je er met het openbaar vervoer kunt komen.

Hedendaagse straatkunst combineert de tagging van weleer met gedurfde, kleurrijke grafische afbeeldingen.

DE TOEKOMST VAN STREET ART IN AMSTERDAM

Of je nu een begeleide tour boekt of zelf gaat wandelen, je ervaring zal waarschijnlijk verrassend zijn: net als in andere steden over de hele wereld is wat ooit als guerrilla-kunst werd beschouwd, nu legitiem. genre. Naarmate de controversiële graffiti-tagging die begon in New York City in de rebelse jaren zestig is geëvolueerd, worden kunstenaars die voorheen openbare ruimtes vernielden, nu betaald voor werk dat boeit, entertaint en provoceert. In plaats van hun artistieke uitspraken te criminaliseren en uit te wissen, werken organisaties en gemeenten samen met straatartiesten om hun werk voor iedereen toegankelijk te maken, op niet-traditionele locaties met weinig gelijkenis met musea.

Hoewel straatkunst altijd heeft geprobeerd verandering teweeg te brengen, is het inherent zelf aan verandering onderhevig. Zelfs als het is geëvolueerd, blijft het een kunstvorm met een ongrijpbare tijdspanne, onderworpen aan de grillen en verlangens van politici, ontwikkelaars en gemeenten. Dit is ook waarom straatkunst aantrekt, spannend is en ruimte biedt voor echte creatievelingen waarvoor de gebaande paden nog altijd niet aantrekkelijk zijn.