Skip to main content

De geschiedenis en populariteit van graffitikunst

Graffitikunst is een soort straatkunst die al sinds het begin van de jaren zeventig bestaat. Het wordt meestal gemaakt met spuitverf of stiften op muren of andere oppervlakken in openbare gelegenheden. Hoewel ooit beschouwd als puur vandalisme, is graffitikunst de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt nu beschouwd als een vorm van legitieme kunst.

Een reden voor de groeiende populariteit kan zijn dat graffitikunstenaars hun werk vaak gebruiken om zichzelf uit te drukken en hun ideeën over de wereld om hen heen te communiceren. In veel gevallen kunnen ze hun naam of bijnaam “taggen” of “spuiten” op muren of andere oppervlakken op goed zichtbare plaatsen, waardoor ze een reputatie als kunstenaar kunnen opbouwen.

street art new york mooiemuur
karski and beyond muurschildering turijn

De oorsprong van graffitikunst

Als je aan graffitikunst denkt, stel je je misschien felgekleurde gespoten muurschilderingen voor of tags op gebouwen. Maar wat je misschien niet weet is dat graffiti een lange en rijke geschiedenis heeft die teruggaat tot de oudheid. Een snelle reis door het verleden om de oorsprong van deze unieke kunstvorm te verkennen.

Graffiti - Graffio

Het woord “graffiti” komt van het Italiaanse woord “graffio,” wat “krassen” betekent Dat is toepasselijk, want een van de vroegste voorbeelden van graffiti dateert uit de 4e eeuw voor Christus, toen Griekse soldaten hun namen kerfden in de muren van de Tempel van Zeus in Olympia.

Graffiti NDSM Adam MooieMuur

De opkomst van graffiti in de jaren zeventig

Eind jaren zeventig begon graffiti te verschijnen in de straten van New York City. Deze nieuwe vorm van straatkunst werd beïnvloed door de hip-hop cultuur van die tijd en won snel aan populariteit onder jongeren in de stad. Toen graffiti zich verspreidde naar andere steden in de Verenigde Staten, werd het duidelijk dat dit meer was dan een voorbijgaande trend; het was een legitieme kunstvorm met een eigen unieke stijl en identiteit.

ice cube 1
De oorsprong van de hedendaagse Graffiti

Graffiti gaat terug tot de begindagen van de hiphopcultuur in New York City. Hip-hop ontstond in de jaren zeventig als een manier voor jonge mensen om zich uit te drukken en zich te verbinden met hun gemeenschap. Muziek, dans en mode waren allemaal belangrijke elementen van de hip-hop cultuur, maar een van de meest kenmerkende aspecten was graffiti.

Voor veel jongeren die toen in New York City woonden, bood graffiti een creatieve uitlaatklep waarmee ze zich op een unieke en opvallende manier konden uiten. In tegenstelling tot traditionele kunstvormen kon graffiti gemaakt worden zonder formele training of dure benodigdheden. Alles wat je nodig hebt is een spuitbus verf en een paar oppervlakken om op te schrijven, en je kunt aan de slag.

karski painting
De opkomst van graffitikunst

Toen graffiti zich buiten de grenzen van New York City begon te verspreiden, begon het erkenning te krijgen als een legitieme kunstvorm. In 1979 publiceerde The New York Times een artikel over graffitikunstenaar John “Crash” Matos, waardoor het publiek zich meer bewust werd van deze nieuwe vorm van expressie. Later dat jaar zond PBS de documentaire “Style Wars” uit, die de zichtbaarheid en legitimiteit van graffiti verder vergrootte.

Begin jaren tachtig was graffiti een internationaal fenomeen geworden, met kunstenaars die in steden over de hele wereld opdoken. De jaren tachtig zagen ook de opkomst van “graffitikunstenaars” als Keith Haring en Jean-Michel Basquiat, die graffiti uit de stedelijke omgeving naar de reguliere kunstwereld brachten

Wat begon als een lokaal fenomeen in New York City werd in de jaren zeventig en tachtig snel een internationale beweging. Graffiti bood een creatieve uitlaatklep voor jonge mensen die in stedelijke gebieden woonden in een tijd waarin ze zich niet verbonden voelden met traditionele instellingen als overheid en religie. Terwijl sommigen het als vandalisme beschouwden, erkenden anderen het als een legitieme kunstvorm met een eigen unieke stijl en identiteit. Tegenwoordig is graffiti overal ter wereld te vinden, van stadswijken tot museumzalen. We kunnen gerust stellen dat deze ooit controversiële vorm van expressie een blijvertje is.

De populariteit van graffitikunst

In de afgelopen decennia is graffitikunst uitgegroeid van een subcultureel verschijnsel tot een mainstream uitingsvorm. Tegenwoordig kun je voorbeelden van graffitikunst vinden in grote steden over de hele wereld, van Londen tot Los Angeles. Dus, wat is het aan graffitikunst dat het zo populair heeft gemaakt?

Er zijn een paar factoren die hebben bijgedragen aan de opkomst van graffitikunst. Eerst en vooral heeft de komst van de sociale media een nieuwe generatie straatartiesten doen ontstaan die platforms als Instagram en Snapchat gebruiken om een groter publiek dan ooit tevoren te bereiken. Dit wereldwijde bereik heeft geholpen om graffitikunst te legitimeren en het voor veel jongeren tot een levensvatbare carrièreoptie te maken.

Daarnaast leidde de economische neergang van eind jaren 2000 tot een toename van vandalisme en delicten in veel steden over de hele wereld. Als gevolg daarvan begonnen stadsbestuurders en bedrijfseigenaren graffitikunst te zien als een manier om hun buurt te verfraaien en would-be vandalen af te schrikken. Deze verschuiving in perceptie heeft geholpen om de populariteit van graffitikunst te vergroten en het een positievere connotatie te geven.

Tenslotte heeft de toenemende populariteit van openbare kunstinstallaties ertoe bijgedragen dat graffitikunst voor de mainstream aanvaardbaarder is geworden. In het verleden werd graffiti vaak gezien als een doorn in het oog of een teken van stedelijk verval. Maar tegenwoordig zien veel mensen het als een vorm van zelfexpressie die kleur en leven kan toevoegen aan een anders zo saaie omgeving. Deze verandering in houding heeft de weg vrijgemaakt voor graffitikunst om meer mainstream en aanvaardbaar te worden.

Graffitikunst is populairder dan ooit!

Graffitikunst is populairder dan ooit tevoren, dankzij factoren als sociale media, veranderende percepties en openbare kunstinstallaties. Wat ooit werd gezien als een daad van vandalisme wordt nu gewaardeerd als een legitieme vorm van zelfexpressie.

Graffiti vind je over de hele wereld, maar ben je nog niet zo bekend in deze wereld en vind je het leuk om meer te zien en te ontdekken. Wandel dan eens een van de street art routes die Nederland rijk is. Denk aan Heerlen, Amsterdam en bijvoorbeeld Den Haag en Rotterdam. Allemaal steden waar volop wordt geïnvesteerd in graffiti kunst.

Meer weten over graffiti en wat wij doen? Check dan ook eens de volgende pagina’s;

Graffiti voor bedrijven

Reclame schilderingen

Muurschilderingen voor restaurants

2 B Heart gallery Hengelo