Skip to main content

De relatie tussen marketing en (graffiti) kunst

Marketing en kunst lijken misschien twee verschillende gebieden, maar ze hebben eigenlijk veel gemeen. Beide zijn marketingstrategieën om je boodschap aan een publiek over te brengen, of het nu via advertenties of schilderijen is; er is altijd een vorm van overtuiging bij betrokken die beide succesvol kan maken, mits correct uitgevoerd met creativiteit als kern – naast interessante onderwerpen die het publiek betrokken houden.

Benieuwd hoe deze verschillen? Bekijk dit artikel over waarom je zowel creatieve inhoud als een goed ontwerp nodig hebt bij het maken van campagnes!

De rol van creativiteit in zowel marketing als kunst

Veel mensen zien creativiteit als een eigenschap die alleen kunstenaars bezitten. Maar creativiteit is net zo belangrijk in marketing en reclame. Sommige van de meest succesvolle marketingcampagnes zijn zelfs de meest creatieve. Creativiteit gaat over buiten de kaders denken en met nieuwe en innovatieve ideeën komen. Het gaat erom risico’s te nemen en doortastend te zijn.

Sommige van de meest succesvolle marketingcampagnes zijn de campagnes die risico’s nemen en gedurfd zijn.

Met creativiteit kun je je onderscheiden van je concurrentie. In een wereld waarin er zoveel bedrijven zijn die vergelijkbare producten of diensten verkopen, is het belangrijk om manieren te vinden om je te onderscheiden van je concurrenten. Een manier om dit te doen is door middel van creatieve marketing. Als je marketing creatiever is dan die van je concurrenten, heb je meer kans om de aandacht van potentiële klanten te trekken en je te onderscheiden van de massa.

Creativiteit is een belangrijke eigenschap in zowel marketing als kunst. Het gaat erom buiten de kaders te denken en met nieuwe en innovatieve ideeën te komen. Hoewel het voor sommigen contra-intuïtief kan lijken, moet men om succes te boeken bereid zijn risico’s te nemen en de moed hebben daarnaar te handelen. Als je succesvol wilt zijn in marketing, moet je manieren vinden om creatief te zijn en je te onderscheiden van je concurrentie.

netflix

De kracht van overtuiging bij zowel kunst als een marketing concept.

In zowel marketing als kunst is overtuigingskracht een belangrijk element. Overtuiging kan gebruikt worden om een product te verkopen, om iemands mening te veranderen, of om mensen tot actie te bewegen. Door de kracht van overtuigen te begrijpen, kun je effectiever zijn in je werk

Overtuiging wordt gedefinieerd als “de handeling van het overtuigen van iemand om iets te doen of te geloven.” Als je iemand probeert te overtuigen, probeer je hem zover te krijgen dat hij de dingen op jouw manier ziet

Er zijn vele manieren om iemand te overtuigen. Je kunt logica en rede gebruiken, of je kunt een beroep doen op emoties. Je kunt dwang of manipulatie gebruiken. Je kunt case studies of verhalen gebruiken. Uiteindelijk is het doel de ander zover te krijgen dat hij de dingen vanuit jouw perspectief gaat zien en vervolgens dienovereenkomstig actie onderneemt

Als het gaat om overtuigen hebben marketing en kunst veel gemeen. Beide berusten op creativiteit en innovatie. Beide vereisen inzicht in menselijk gedrag. En beide kunnen uiterst effectief zijn als ze goed worden uitgevoerd

Natuurlijk zijn er ook enkele belangrijke verschillen tussen marketing en kunst als het gaat om overtuigen. Bij marketing gaat het meestal om het verkopen van een product of dienst, terwijl het bij kunst gaat om het overbrengen van een boodschap of verhaal. Marketing is vaak directer in zijn aanpak, terwijl kunst vaak subtieler is. En marketing heeft meestal een specifiek doel voor ogen, terwijl kunst vaak een open einde heeft

Ondanks deze verschillen is de overtuigingskracht zowel bij marketing als bij kunst evident. Als je begrijpt hoe deze kracht werkt, kun je effectiever zijn in je pogingen een product te verkopen, iemands mening te veranderen, of mensen tot actie aan te zetten

De kracht van overreding is duidelijk in zowel marketing als kunst. Als je begrijpt hoe deze kracht werkt, kun je effectiever zijn in je pogingen om een product te verkopen, iemands mening te veranderen of mensen tot actie aan te zetten. Of je nu probeert een product te verkopen of een verhaal te vertellen, overtuigen is een belangrijk element dat je moet begrijpen om succesvol te zijn.

Graffiti reclame axe

Het belang van memorabiliteit in zowel kunst als marketing

In de wereld van marketing en reclame is het begrip memorabiliteit essentieel. Vaak hebben reclamecampagnes slechts enkele seconden om indruk te maken op potentiële klanten. Daarom moeten bureaus strategisch te werk gaan om ervoor te zorgen dat hun boodschap wordt overgebracht op een manier die zowel impactvol als memorabel is.

Hetzelfde geldt voor kunst. Hoewel sommige kunst bedoeld is om diepe gedachten of introspectie uit te lokken, is veel ervan ook bedoeld om oppervlakkig van te genieten. En wat is er leuker dan naar iets te kijken en te denken: “Dat is echt gaaf!”? Of het nu een schilderij is dat in een museum hangt of een billboard aan de kant van de snelweg, kunst die visueel aantrekkelijk is en gemakkelijk te onthouden is, is meestal het meest succesvol.

Memorabiliteit bevordert betrokkenheid bij zowel kunst als bij een marketing concept.

Een van de belangrijkste doelen van zowel marketing als kunst is betrokkenheid. In het geval van marketing willen bureaus dat mensen zich verbinden met hun product of dienst. Dat kan betekenen dat ze een aankoop doen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief of een evenement bijwonen. Kunstenaars willen dat kijkers zich met hun werk bezighouden; erover nadenken, discussiëren, en het misschien zelfs op hun eigen manier interpreteren.

Dit alles is echter niet mogelijk als mensen zich het werk in kwestie niet kunnen herinneren. Daarom is memorabiliteit zo belangrijk; het leidt direct tot betrokkenheid. Als kijkers zich niet kunnen herinneren wat ze gezien hebben, dan kunnen ze zich er zeker niet mee bezighouden

Memorabiliteit bouwt herkenning op

Behalve betrokkenheid, bouwt memorabiliteit ook herkenbaarheid op. Voor bedrijven en merken is dat uiterst belangrijk, want herkenning leidt tot verkoop. Immers, als mensen je product of dienst niet herkennen, dan zullen ze het waarschijnlijk niet kopen. Hetzelfde kan gezegd worden van kunstenaars; als niemand hun werk herkent, dan is het onwaarschijnlijk dat ze stukken verkopen of opdrachten krijgen voor nieuwe projecten

Oatly 1

Memorabiliteit leidt tot mond-tot-mond reclame

Tot slot leidt memorabiliteit ook tot mond-tot-mond reclame. Dit is misschien wel de meest waardevolle vorm van reclame die er is, omdat het in wezen gratis is en daarom geen beperkingen kent in termen van bereik. Als mensen leuk vinden wat ze zien en het zich gemakkelijk kunnen herinneren, dan zullen ze hun vrienden en familie er waarschijnlijk over vertellen – en dat kan leiden tot serieuze zaken (of verkoop)!

Memorabiliteit belangrijk voor zowel marketeers als artiesten. Of je nu probeert een product te verkopen of je nieuwste creatie met de wereld te delen, als mensen zich niet kunnen herinneren wat je aanbiedt, dan voer je waarschijnlijk een zware strijd. Gelukkig zijn er manieren om de kans te vergroten dat je werk memorabel wordt; sterke beelden gebruiken, emotie oproepen en een verhaal vertellen zijn maar een paar voorbeelden.

Misschien probeer je geen product te verkopen, maar een idee. Misschien wil je dat mensen op een bepaalde kandidaat stemmen of een zaak steunen. Marketing en graffitikunst kunnen samen heel overtuigend gebruikt worden om ook deze doelen te bereiken. Graffitikunst is vaak te zien op openbare plaatsen en kan worden gebruikt om een boodschap over te brengen die de kijkers nog lang na het zien ervan bijblijft. Als je wilt weten hoe je graffitikunst kunt gebruiken voor je marketingcampagne, neem dan vandaag nog contact met ons op. We helpen je graag om je ideeën om te zetten in overtuigende campagnes die indruk maken.