Skip to main content

De toenemende populariteit van Street Art

Je beseft het misschien niet, maar de kans is groot dat je onlangs street art hebt gezien, zelfs als je niet in een grote stad woont. Street Art wordt steeds populairder in kleine steden in het hele land. Ooit werd Street Art gezien als niets meer dan vandalisme, maar nu wordt het steeds meer omarmd door gemeente en overheid als een manier om kleur en leven toe te voegen aan de openbare ruimte.

Waarom dan die plotselinge ommekeer? Er zijn een paar redenen.

Street Art wordt door overheidsfunctionarissen en vastgoedeigenaren vaak gezien als hinderlijk, te kleurrijk. Te aanwezig. Maar als ze als een aanwinst wordt gezien, heeft street art het potentieel om economische ontwikkeling te stimuleren en probleembuurten nieuw leven in te blazen. In deze blogpost maken we ons sterk voor het inzetten van street art voor economische ontwikkeling.

Ten eerste is straatkunst een relatief goedkope manier om een gebied visueel interessanter te maken. In tegenstelling tot traditionele openbare kunstinstallaties, die tienduizenden of zelfs honderdduizenden dollars kunnen kosten.

Ten tweede wordt street art vaak gezien als authentieker en nuchterder dan traditionele openbare kunst. Het is een manier voor gewone mensen om zich creatief uit te drukken zonder de traditionele kanalen van galeries of musea te hoeven gebruiken.

Tenslotte is street art van nature vergankelijk. Ze is niet bedoeld om eeuwig te blijven bestaan, en dat is een deel van haar aantrekkingskracht. In tegenstelling tot een schilderij in een museum dat er eeuwen kan staan, kan een stuk street art maar een paar weken of maanden staan voordat het wordt overgeschilderd of verwijderd. Dit vluchtige karakter maakt street art des te specialer – het is er vandaag en morgen weer weg.

KARSKI

De opkomst van street art in kleine steden

Hoewel street art vaak wordt geassocieerd met grote steden als New York of Los Angeles, zijn het juist kleine steden die het voortouw nemen bij het omarmen van deze opkomende vorm van openbare kunst. Veel kleine steden hebben nu zelfs “street art routes” waar bezoekers de nieuwste muurschilderingen en graffiti kunstwerken kunnen bewonderen

Een stad die street art in het bijzonder omarmt is Frederick, Maryland. Frederick ligt net buiten Washington D.C. en heeft de laatste jaren hard gewerkt om zijn binnenstad nieuw leven in te blazen. Als onderdeel van deze inspanningen heeft de stad street art omarmd en zelfs opdracht gegeven tot het aanbrengen van muurschilderingen door enkele bekende kunstenaars. Het resultaat is een aantrekkelijke binnenstad vol kleur en leven – precies wat Frederick voor ogen had!

Gemeentelijke betrokkenheid bij street art

Een van de redenen dat street art populairder wordt is omdat gemeenten er aandacht voor beginnen te krijgen. In het verleden zagen lokale ambtenaren street art misschien als vandalisme en probeerden ze het te verwijderen. Maar nu beginnen ze de waarde in te zien van het in opdracht geven en promoten van openbare kunst.

Niet alleen voegt openbare kunst schoonheid en belangstelling toe aan het stadsbeeld, maar ze kan ook worden gebruikt om de verhalen van een gemeenschap te vertellen en haar waarden te weerspiegelen. Goed uitgevoerde openbare kunst kan een bindende kracht zijn in een stad. Het kan ook het toerisme stimuleren en plaatselijke bedrijven ondersteunen. Naarmate meer en meer steden de waarde van openbare kunst gaan inzien, zullen we waarschijnlijk nog meer street art over de hele wereld zien opduiken.

De rol van sociale media bij de opkomst van street art

Sociale media hebben een grote rol gespeeld in de toenemende populariteit van street art. Vroeger, als je een stuk street art wilde zien, moest je fysiek op dezelfde plek zijn als het. Maar nu, dankzij de sociale media, kan iedereen met een internetverbinding met een paar klikken street art van over de hele wereld bekijken.

Deze grotere bekendheid heeft geleid tot een nieuwe waardering voor street art bij mensen die er misschien nooit eerder aan gedacht hebben. En nu steeds meer mensen geïnteresseerd raken in dit soort kunst, zijn ze ook eerder geneigd om openbare muurschilderingen en andere vormen van street art in hun eigen gemeenschap te steunen.

De opkomst van de doe-het-zelf cultuur

Tot slot heeft de opkomst van de doe-het-zelf cultuur een rol gespeeld bij het populairder maken van street art. Nu mensen meer geïnteresseerd raken in handgemaakte goederen en ervaringen, raken ze ook meer geïnteresseerd in openbare kunst die gemaakt is door lokale kunstenaars in plaats van door grote bedrijven. Street Art biedt een unieke kans om een stad op een intieme manier te ervaren – en dat is iets wat steeds waardevoller wordt voor mensen over de hele wereld.

Hoe zit het met vandalisme bij street art?

Sommige mensen zien street art nog steeds als niets meer dan vandalisme, maar ook dat is aan het veranderen. Steeds meer mensen beginnen graffiti en muurschilderingen te zien als legitieme vormen van publieke expressie – en ze beginnen ook de voordelen te zien die street art voor een gemeenschap kan opleveren

Sommige steden gebruiken graffiti en muurschilderingen nu zelfs als een manier om vandalisme tegen te gaan. Door muurschilderingen aan te brengen in gebieden met veel vandalisme, geven steden de boodschap af dat ze schade aan eigendommen niet tolereren, maar dat ze creativiteit en zelfexpressie wel tolereren (en zelfs aanmoedigen!). Deze aanpak lijkt te werken; in één onderzoek daalde het aantal gevallen van materiële schade met 35% in gebieden waar muurschilderingen waren aangebracht!

Straatkunst is booming!

Er zijn een aantal redenen voor de opkomst van street art, waaronder de toenemende toegankelijkheid van materialen en de populariteit van sociale media. Maar de belangrijkste factor is misschien wel het simpele feit dat mensen op zoek zijn naar nieuwe en interessante manieren om hun stad te ervaren. Wandelen door een straat gevuld met kleurrijke kunst is een veel aangenamere ervaring dan staren naar lege muren, en het kan mensen zelfs inspireren om hun eigen kunst te creëren. Naarmate street art meer en meer voorkomt, worden steden levendiger en spannender om in te wonen.

Love it or hate it, het valt niet te ontkennen dat street art populairder is dan ooit tevoren – en daar is een goede reden voor. Dankzij de sociale media krijgt dit soort kunst meer bekendheid dan ooit tevoren, wat leidt tot een nieuwe waardering voor de schoonheid ervan en de potentiële invloed op gemeenschappen. Hoewel niet iedereen het eens is met de trend, is het een feit dat openbare muurschilderingen en andere vormen van graffiti in de buitenlucht krachtige middelen kunnen zijn om vervallen buurten nieuw leven in te blazen en mensen bij elkaar te brengen.