Skip to main content

Hoe bepaal je je waarde als kunstenaar?

Veel creatieven worstelen met de onderwaardering van hun werk. Ze twijfelen aan hun talent, vergelijken hun vaardigheden met anderen en laten het impostorsyndroom de overhand krijgen. Een deel van het probleem is dat kunst subjectief is. In tegenstelling tot producten of diensten met een vast prijskaartje, is het moeilijk om een objectieve waarde te plakken op een schilderij of beeldhouwwerk. Maar dat kunst subjectief is, betekent niet dat het geen waarde heeft. In feite heeft kunst meer waarde dan je denkt.

Het tijd om die cyclus te doorbreken. Lees verder voor vier tips die je zullen helpen voor eens en altijd een prijskaartje te hangen aan je artistieke talent.

1. Weet wat je als kunstenaar waard bent.

Dit lijkt misschien een no-brainer, maar het is het herhalen waard. Als kunstenaar breng je waarde aan de tafel die niemand anders kan. Je hebt een uniek perspectief, vaardigheden waar je misschien jaren over hebt gedaan om deze te ontwikkelen) en een manier om de wereld te zien – en dat is iets waard! Jezelf en je werk in dit licht leren zien is de eerste stap in het bepalen van je waarde als kunstenaar.

Karski NDSM Amsterdam scaled e1608200249710

De monetaire waarde van jouw kunst.

Zelfs als je je werken niet voor miljoenen dollars verkoopt zoals sommige van de beroemdste kunstenaars ter wereld, heeft jouw kunstwerk toch een geldelijke waarde. De materialen die je gebruikt om je kunst te maken hebben een prijs, en je tijd is ook waardevol. Als je niet zeker weet wat je kunstwerk waard is in termen van geld, doe dan wat onderzoek naar vergelijkbare kunstenaars en prijzen.

Emotionele waarde van kunst.

Een kunstwerk heeft waarschijnlijk een persoonlijke betekenis voor je, en het kan ook een speciale betekenis hebben voor de mensen die het bekijken. Als je iemand een kunstwerk van jou geeft, geef je hem een deel van jezelf. Dat is onbetaalbaar.

b4ac77be 8973 461c bfae 525ad224954c e1599047391910
2. Doe je onderzoek.

Een deel van het kennen van je waarde is begrijpen wat de markt zal dragen. Neem de tijd om te onderzoeken wat soortgelijke kunstenaars vragen voor hun werk. Dit geeft je een indicatie van wat je zou moeten vragen voor je eigen creaties. Vergeet niet dat je niet hetzelfde hoeft te vragen als iedereen, maar gebruik deze informatie als uitgangspunt.

3. Houd rekening met je kosten.

Wanneer je bepaalt hoeveel je voor je werk in rekening brengt, is het belangrijk om alle kosten mee te rekenen – niet alleen de materialen. Tijd is ook geld! Hoe lang duurt het om een werk af te maken? Dit moet ook in je prijs worden meegenomen. Andere kosten om te overwegen zijn overheadkosten (bv. huur, nutsvoorzieningen, enz.), marketingkosten en meer. Hoe nauwkeuriger je al deze kosten kunt berekenen, hoe gemakkelijker het zal zijn om een eerlijke prijs voor je werk te bepalen.

4. Wees niet bang om te onderhandelen.

Als je eenmaal een basisprijs voor je werk hebt bepaald, wees dan niet bang om te onderhandelen met klanten – vooral als ze vragen om kortingen of speciale tarieven. Als iemand bijvoorbeeld meerdere stukken van je werk tegelijk wil kopen, bied hem dan een bulkkorting aan. Dit laat zien dat je vertrouwen hebt in je prijzen en bereid bent om te onderhandelen – beide zullen je helpen om de best mogelijke prijs voor je kunst te krijgen!

Doe jezelf als kunstenaar niet tekort – ken je waarde! Jouw kunst heeft zowel monetaire als emotionele waarde, ook al is het moeilijk om die waarde objectief te kwantificeren. Wanneer iemand een van je werken koopt of ontvangt, krijgen ze meer dan alleen een fysiek object – ze krijgen een stukje van jou. Dus geef je kunst niet gratis weg – het is veel meer waard dan dat.

Meer lezen in onze blogs? Wij praten over een diversiteit aan onderwerpen, maar de kern ligt bij graffiti art en street art.

Het pleidooi voor gemeentelijke betrokkenheid bij muurschilderingen

Banksy de meest beroemde graffiti artiest

Muurschilderingen als inspiratie

Street Art in Amsterdam