Skip to main content

Van getto tot hipsterhaven - Hoe street art Bushwick nieuw leven heeft ingeblazen.

Nog niet zo heel lang geleden was de Brooklyn’s Bushwick buurt verre van de trendy, kunstzinnige enclave die het nu is. In feite werd ze beschouwd als een van de gevaarlijkste buurten van New York City, geteisterd door armoede en misdaad.

Wat is er gebeurd? Hoe is Bushwick zo snel veranderd?

Het antwoord is street art. Dankzij de inspanningen van een paar visionaire kunstenaars en gemeenschapsleiders heeft Bushwick de afgelopen jaren een radicale transformatie ondergaan, waarbij het bijna van de ene op de andere dag veranderde van een getto in een hipster paradijs. Laten we eens kijken hoe street art heeft bijgedragen aan dit geweldige verhaal.

Van Bushwick tot Bloomywood: Hoe begon het allemaal?

Eind jaren zeventig was de wijk Bushwick in Brooklyn in verval. Met fabrieken die sloten en branden die het gebied verwoestten, was het een van de meest verwoeste delen van New York City. Maar tegenwoordig bloeit Bushwick. Het is de thuisbasis van hipsterbars en trendy restaurants, en de vastgoedwaarden zijn omhooggeschoten. Hoe is deze transformatie tot stand gekomen?

street art new york bushwick

De wedergeboorte van Bushwick begint.

De transformatie van Bushwick begon in het begin van de jaren tachtig met de komst van Hispanic en Latino immigranten die kansen zagen in de verlaten fabrieken en pakhuizen in het gebied. Ze begonnen bedrijven te openen en gezinnen te stichten, en langzaam maar zeker begon Bushwick te herleven.

street art new york bushwick

De transformatie van Bushwick

Eind jaren negentig begonnen kunstenaars naar Bushwick te verhuizen omdat ze uit SoHo en andere delen van Manhattan geprijsd waren. Ze werden aangetrokken door de grote fabrieksgebouwen en lofts in het gebied, die gemakkelijk tot studio’s konden worden verbouwd. Toen er steeds meer kunstenaars kwamen wonen, begonnen ze de buurt te transformeren met muurschilderingen, graffitikunst en straatkunst. Deze transformatie ging door toen er nieuwe bedrijven begonnen te ontstaan om aan de behoeften van de groeiende bevolking te voldoen.

Waarom Bushwick de place to be is.

Bushwick staat bekend om zijn kunstscene. De buurt is de thuisbasis van vele kunstgaleries, optredens en kunstenaarsateliers. Elk jaar trekt Bushwick Open Studios duizenden bezoekers die het werk van lokale kunstenaars komen bekijken. Naast beeldende kunst heeft Bushwick ook een bloeiende muziekscene. Er zijn veel live muziekpodia in het gebied, evenals platenlabels en muziekproductiestudio’s. Vandaag de dag is Bushwick de thuisbasis van enkele van de beste coffeeshops, bars, restaurants en winkels van Brooklyn.

De sfeer in Bushwick

Bushwick is een levendige en diverse gemeenschap met een sterk gevoel van identiteit. De buurt bruist altijd van de activiteit – je vindt er mensen die hun hond uitlaten, fietsen of skaten in het McCarren Park. Op een willekeurige avond kun je een band zien optreden in een van de vele live muziekgelegenheden of een film zien in de Syndicated Bar & Kitchen Cinema. Er is altijd iets te beleven in Bushwick!

street art new york mooiemuur

Van verwoesting naar hipster paradijs

Het effect van street art gaat veel verder dan alleen het aantrekken van nieuwe bedrijven naar een gebied. Deze kunstwerken kunnen ook helpen sombere stadslandschappen op te fleuren, waardoor ze uitnodigender en aangenamer worden om in te wonen. Studies hebben aangetoond dat gemeenschappen met veel street art aanzienlijk minder criminaliteit en vandalisme vertonen dan gemeenschappen zonder street art.

Dit was zeker het geval in Bushwick, waar de toevoeging van kleur en leven aan voorheen zanderige straten hielp een gevoel van trots en eigenaarschap onder de bewoners te creëren. Dit hervonden gemeenschapsgevoel heeft Bushwick een stuk veiliger en aangenamer gemaakt voor iedereen die er woont.

Wat kunnen gemeenten van Bushwick leren?

Wat begon als een grassroots inspanning van Hispanic en Latino immigranten in het begin van de jaren tachtig is opgebloeid tot een van de meest levendige en bruisende buurten van Brooklyn. Van verlaten fabrieken tot trendy nachtclubs, Bushwick heeft de laatste jaren een lange weg afgelegd – en de transformatie gaat door.

Bushwick is het levende bewijs dat street art kan worden gebruikt als een effectief instrument voor stedelijke revitalisering. Door de kracht van creativiteit aan te wenden is deze ooit getto-buurt getransformeerd tot een van de meest gewilde gebieden in Brooklyn. Street art heeft nieuwe bedrijven en bewoners aangetrokken, de plaatselijke economie nieuw leven ingeblazen en Bushwick voor alle betrokkenen een veiligere en aangenamere plek om te wonen gemaakt. Het is duidelijk dat andere gemeenten veel kunnen leren van het voorbeeld van Bushwick.

Het belang van street art is duidelijk in de buurt Bushwick, New York. Gemeenten en overheid kunnen veel leren van dit voorbeeld. De renaissance van Bushwick zou niet mogelijk zijn geweest zonder de muurschilderingen die nu de gebouwen sieren. Deze muurschilderingen hebben het gebied getransformeerd in een bestemming voor toerisme en investeringen.

street art new york bushwick

Wij zijn gepassioneerd over street art en hoe ze buurten kunnen transformeren. Als je meer wilt weten over wat we doen, aarzel dan niet om vandaag nog contact met ons op te nemen. We delen onze kennis graag met je.