Skip to main content

Graffiti kunst in tijden van een lockdown en corona…

Begin 2020 wordt de wereld overgenomen door Corona. Onverwacht een spelbreker, een pandemie die voor een grote verandering zorgt in het normale leven van nagenoeg iedereen op deze planeet.

MooieMuur had begin van vorig jaar een volle agenda. Diverse muurschilderingen in Nederland en ook graffiti opdrachten in het buitenland. De buitenlandse opdrachten werden steeds lastiger. De eerste maanden was het wennen. En bovendien het zou toch allemaal weer zo overwaaien? Maar naarmate de tijd verstreek bleek dat covid-19 ons nog wel even bezig zou houden.

Dat maakte dat we weer over zijn gegaan naar de orde van de dag. Want ok, buitenland is even lastig. (Hoewel we afgelopen jaar toch nog wel 2 mooie muurschilderingen in Italie hebben gemaakt. In Lecce en Milaan in opdracht van de Nederlandse ambassade.)

Maar meer focus op Nederland dus. Gekke is dat wanneer je je focust en je energie verlegt er ineens weer allerlei nieuwe dingen op je pad komen. En zo ook bij MooieMuur.

Graffiti muurschilderingen de lichtpuntjes op straat

Veel kunstvormen hebben de kans gehad om zich op een totaal andere manier te laten zien. Van gestreamde opera’s en vloggende musici tot digitaal toegankelijke theatervoorstellingen en museumcollecties: corona kunstinitiatieven zijn overal. Wie geïsoleerd thuiszit en niets te doen heeft kan uren kijken naar online kunst. Kunstenaars, festivals, cultuurinstellingen zetten hun webcams aan en tonen werkprocessen, digitale registraties, persoonlijke achtergrondverhalen en speciaal aangepaste producties.

Voor graffitikunstenaars is de aansluiting met Corona sneller gemaakt dan andere vormen van kunst waar echt een creatieve invulling voor gezocht moest worden. Overal duiken graffiti muurschilderingen met corona thema’s op. Statements worden gemaakt in de old school graffiti manier. En uiteraard zijn de mooiste muurschilderingen met dit thema overal ter wereld opgedoken.

Graffiti Kunst in de openbare ruimte – altijd corona proof

Het mooie aan graffiti murals is ook dat je er altijd van kunt genieten. Corona of niet. Juist nu zoeken mensen manieren om te kunnen ontspannen. Wat is er fijner dan je dagelijkse wandeling te combineren met een mooie kunstroute. Op diverse plekken in Nederland zijn de mooiste muurschilderingen te vinden. Bijvoorbeeld in Den Haag of Amsterdam. Check alle graffiti murals van Karski and Beyond eens in Den Haag. Als je een stevige wandeling wil maken kun je ze allemaal bekijken. Ze zijn te vinden op de volgende locaties;

StamkartpleinSchipperskwartierLaakwegGoudriaankadeBinckhorst

Helemaal in lijn van dit verhaal hebben wij onlangs een mooie opdracht ontvangen. In angst voor geweld en plunderingen werden op diverse plekken in Nederland winkels dichtgetimmerd. Schuttingen, betonnen schuttingen zijn geplaatst om te voorkomen dat winkels leeg worden geroofd. In een aantal steden zoals Den Bosch bijvoorbeeld is dit behoorlijk uit de hand gelopen. Deze barricades waren initieel een doorn in het oog van de passanten en gemeenten. Tot op diverse plekken werd bedacht deze barricades te zien als canvas voor graffiti kunstenaars.

Graffiti in opdracht

Profuomo een herenkleding speciaalzaak op de PC Hooftstraat in Amsterdam wilde iets doen aan de treurnis. Adhoc een mooie graffiti laten zetten op de panelen om de buurt even een boost te geven en op te vrolijken. Op vrijdag namen ze contact met ons op en in het weekend stonden Karski and Beyond al te schilderen. De panelen zijn beschilderd met een vrolijke, kleurrijke graffiti muurschildering. Een beetje actie in de straat. We hebben mooie reacties gekregen op ons graffiti kunstwerk.

En wat een contrast geeft het graffiti kunstwerk met de passerende ME, politie en ander grof geschut om de betogers op het museumplein in de hand te houden.

De kracht van een muurschildering in de openbare ruimte

Muurschilderingen spreken en hebben meer invloed op de beleving van de openbare ruimte dan je zou denken wellicht. Het zijn de lichtpuntjes in donkere tijden. En dat is precies wat mensen op dit moment nodig hebben. Het is mooi te zien dat op diverse plekken in Nederland graffiti kunstenaars de mouwen hebben opgestroopt om van de nood een deugd te maken. Samen maken we lichtpuntjes in deze zware tijden.