karski and beyond muurschildering omniversum den haag
Muurschildering Den Haag Omniversum
Muurschildering Den Haag Omniversum mooiemuur

Street art in Den Haag. Karski and Beyond schilderden deze muurschildering die draait om jonge changemakers. Het is een oproep tot actie en een inspiratiebron voor jongeren om bij te dragen aan een betere wereld. Het laat ons zien dat nu actie ondernemen belangrijk is, zowel op wereldwijde als op kleinere, lokale schaal. Als we allemaal samenwerken, zal de wereld veranderen.

Het doel van de muurschildering is om na te denken over SDG 16 (Vrede, justitie en sterke publieke diensten). Het project viert de 75e verjaardag van de Verenigde Naties en haar Sustainable Development Goals (SDG’s). Het is tot stand gekomen door de inbreng van jongeren. Studenten en schoolkinderen namen het afgelopen jaar deel aan dialogen en leverden input via een onderzoek van UN Youth Impact.

Voor meer achtergrond informatie scroll naar beneden. Ook zo’n project met ons starten? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op om te sparren over jouw idee.

BedrijvenContact

Toelichting op het ontwerp

Het ontwerp draait om jonge changemakers. Jeugdige helden die verandering willen, die actie ondernemen. Je ziet Satta Sheriff bovenaan en Boyan Slat onderaan afgebeeld: jongen, belangrijke individuen die werken aan verschillende SDG’s.
De bodem toont grote wortels, belangrijke componenten van de natuur. Ze zijn gehecht aan Satta, die de vrouw symboliseert als de gewortelde basis voor elk gezin en de bron van al het menselijk leven. Satta is gedeeltelijk in kleur weergegeven om haar kracht en toewijding te tonen. Ze heeft een krijger-uitstraling. Boyan is gedeeltelijk blauw, de zee zit in zijn gedachten. Verandering blaast de plastic soep in opwaartse richting. Het draait allemaal om actie ondernemen.
Rechtsboven zie je vleugels die zich uitspreiden om te vliegen, te verkennen en vrijheid te voelen. Het zou zelfs een duif kunnen zijn die hoog in de lucht vliegt, een metafoor voor vrede. Links vliegt een lieveheersbeestje weg, een bekend symbool voor anti-geweld en geassocieerd met bescherming, genezing, liefde en onschuld. Rechts rijst een rode geplastificeerde vorm op. Bijna als een ganzensnavel die schreeuwt van pijn. Het geeft de manier weer waarop wij dieren wreed behandelen en doof zijn voor hun pijn.
Het gedurfde rood en blauw, gecombineerd met natuurlijke aardetinten, maken het een sterk kleurenpalet. Het rood geeft het beeld kracht, passie. Maar op sommige plekken kan het verwijzen naar bloedvergieten. Het blauw geeft een zelfverzekerd gevoel, ook geassocieerd met vrijheid en frisheid.

Satta Sheriff

Satta Sheriff (zij /haar) is een mensenrechtenactivist en een fervent voorvechter voor rechtvaardigheid die zich al sinds haar negende inzet voor de rechten van kinderen en vrouwen. In 2016 richtte ze Action for Justice and Human Rights (AJHR) op, een door kinderen en jongeren gedreven NGO om de toegang tot de rechter en respect voor de mensenrechten in Liberia te bepleiten en te waarborgen. Vandaag de dag werkt AJHR eraan om de Liberiaanse regering verantwoordelijk te houden voor de mensenrechten, door te pleiten tegen seksueel geweld, bewustzijn te creëren en veilige ruimtes, middelen en psychosociale ondersteuning te bieden aan overlevenden van seksueel misbruik. Vorig jaar werd Satta bekroond met de Most Prominent Youth Advocate of the year Award en in 2016 als de meest invloedrijke tiener omdat hij een sterke stem was tegen onrecht en mensenrechtenschendingen in Liberia.

Boyan Slat

In 2011, op 16-jarige leeftijd, vond Boyan Slat (hij / hem) meer plastic dan vis tijdens het duiken. Hij maakte plasticvervuiling in de oceaan het onderwerp van een middelbare schoolproject en onderzocht waarom het onmogelijk werd geacht om op te ruimen. Later kwam hij op het idee om een passief plastic opvangsysteem te bouwen, waarbij circulerende oceaanstromingen worden gebruikt om plastic afval te vangen, dat hij presenteerde tijdens een TEDx-talk in Delft in 2012. Slat stopte met zijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft om zijn tijd te besteden aan het uitwerken van zijn idee. Hij richtte the Ocean Cleanup non-profit op in 2013. De missie van de groep is om geavanceerde technologieën te ontwikkelen om de oceanen van de wereld van plastic te ontdoen. In 2019 bracht de eerste missie 60 zakken afval terug. In juli 2021 verzamelde de tweede missie 9.000 kilo afval.

 

Meer muurschilderingen met sociale thema’s als onderwerp;

Muurschildering Leiden – thema zwerfafval, participatie met jongeren

Mural of Change – Den Haag. Muurschildering in samenwerking met Justice and Peace

Wall of inclusion – Turijn. Samenwerking met de lokale kerk en de Nederlandse Ambassade

Samenwerken?