Skip to main content

Street art Leiden

Graffiti heeft een rijke geschiedenis en Leiden is een van de steden waar het allemaal begon in Nederland. Er is zelfs een boek geschreven met als thema de geschiedenis van graffiti in Leiden. Genaamd “De Leidse School” door Remko Koopman.

De rijke geschiedenis van graffiti in Leiden

Graffiti is één van de oudste technieken ter wereld en heeft een zeer lange geschiedenis. In het buitenland werden spuitbussen ontdekt door de eerste graffiti artiesten in New York. In Nederland begon het onder andere in Leiden, waar voor het eerst een afbeelding werd gezien op de muur en treinen. Stiekem in je eigen wijk op pad om tags te zetten. Er kunnen mooie verhalen verteld worden over graffiti spuiten uit die tijd. De geschiedenis van graffiti in Leiden is ongelooflijk interessant. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe de oudere buurtbewoners naar de opkomst van graffiti in de Sleutelstad keken?

De oorsprong van graffiti in Leiden

Graffiti is eind jaren ’70 – begin jaren ’80 in Leiden ontstaan. Vanwege de populariteit van hiphop- en breakdance-cultuur, begonnen jongeren hun eigen expressie van kunst te ontwikkelen. Dit werd niet altijd gewaardeerd door de autoriteiten, die het als overlast zagen. Toch was graffitikunst een manier om jezelf uit te drukken en je te uiten op een manier die anders niet mogelijk was. Een kunstwerk werd het toen zeker nog niet genoemd. En van een schildering in de huidige vorm was ook nog geen sprake.

De ontwikkeling van graffiti in Leiden

Graffiti in Leiden ontwikkelde zich snel en al snel kwamen jongeren van buiten de stad graffiti spuiten in Leiden. En om deel te nemen aan de groeiende graffitiscène. Jong en rebels. Jongeren die van zich wilde laten horen middels deze schilderingen en nieuwe technieken.

De betekenis van graffiti in Leiden

Graffiti was en is nog steeds een belangrijke manier voor jongeren om zich te uiten en hun stem te laten horen. Het doorbreken van de autoriteit en normen van de samenleving is een belangrijk aspect van deze kunstvorm, waardoor het een tegencultuur in zich heeft geïncorporeerd. De verbinding zoeken met buurtbewoners is een geweldige manier om een mooie muurschildering te realiseren. Creatieve Street Art verbindt.

Het belang van graffiti voor kunst en cultuur

Graffiti wordt vaak gezien als een vorm van vandalisme, maar het heeft ook veel betekend voor de kunst en de cultuur. Graffiti heeft kunstenaars geholpen om zich te ontwikkelen en hun eigen unieke stijlen en uitdrukkingen te vinden. Het heeft ook geholpen om de zichtbaarheid en waardering voor straatkunst te vergroten. Sommige kunstenaars zijn zelfs hun carrière begonnen als graffiti-artiesten en zijn beroemdheden geworden binnen de kunstwereld.

muurschildering klaas lageweg

Graffiti Leiden

Graffiti heeft een ware evolutie doorstaan de afgelopen jaren. Er zijn nu diverse graffiti artiesten die zich ontwikkeld hebben tot ware street art kunstenaars. Zij hebben prachtige werken over de hele wereld gecreëerd. In Amsterdam is zelfs een museum geopend dat volledig gewijd is aan street art. De details in deze werken zijn vaak van sublieme kwaliteit. Gemaakt door een ware spuitbus kunstenaar. Herkenbaar door een heel eigen stijl en interesse maken ze inmiddels muurschilderingen met passie over de hele wereld.

Leiden street art tour

Helaas heeft Leiden nog steeds geen levendige street art scene. Het beleid in de stad is vooral gericht op meer conservatieve kunstvormen. Dit is ontzettend jammer, aangezien de street art scene in Leiden is ontstaan en deze kunstvorm zich daar ook zou moeten kunnen ontwikkelen.

Tegenwoordig zijn er wel mooie werken verschenen van bijvoorbeeld Klaas Lageweg en Karski. Er is zelfs een kleine street art tour uitgestippeld door Vakantaseren. Toch staat street art nog steeds op een heel laag pitje in Leiden en daar mag wat ons betreft verandering in komen.

street art leiden

Straat Museum

Karski is graffiti artiest woonachtig in Leiden. Een getalenteerde graffitikunstenaar uit Nederland. Zijn werk is te zien in het street art museum Street in Amsterdam. De mooiste muurschilderingen worden daar tentoongesteld. Zijn werk maakt gebruik van levendige kleuren en vaak combineert hij abstract werk met realisme. Een van de kunstenaars die Leiden rijk is.

En zijn werk is niet alleen te zien in Nederland, maar over de hele wereld kun je muurschilderingen vinden van deze artiest. Van Zimbabwe tot Brazilie. Van Moskou tot Amsterdam. Gelukkig inmiddels dus ook 1 in Leiden.

karski and beyond museum straat

Karski Leiden

Karski heeft in Leiden een prachtige muurschildering gemaakt in de “De Hoven”. Een mooi participatietraject met jongerenwerk SOL. In samenwerking met woningbouwcorporatie “De Sleutels” en het “Lucas van Leyden fonds.

Karski is met een groep jongeren uit de wijk de straat op gegaan en stelde ze de vraag; waar erger je je nu het allermeest aan in je eigen buurt. Verrassend genoeg kwamen ze met het antwoord; het zwerfafval. Samen met deze jongeren is Karski een middag op pad geweest en ze hebben samen vuil geruimd.

Karski liet ze zien dat er zelfs kunst te maken valt van afval. Een uitleg dat je van alles weer kunt maken. Met alle gevonden voorwerpen creëerde hij dit “bloemstuk” van vuil. Tevens een shout out naar de heersende milieu problematiek en een oproep om je eigen buurt netjes te houden. “Samen sta je sterk” / “Kijk om naar je naasten”

De muurschildering is gemaakt op een prominente muur tegenover het skatepark.

muurschildering leiden karski mooiemuur

Graffiti muurschildering

Street art is een controversiële kunstvorm omdat het vaak geassocieerd wordt met vandalisme. Maar het is veel meer dan alleen dat. Street art is een expressie van creativiteit en een manier om een boodschap over te brengen. Het verbetert vaak de leefomgeving en maakt deze kleurrijker. De stad Leiden zou moeten inzien dat street art een positieve bijdrage kan leveren aan de stad en haar inwoners.

Er zijn genoeg voorbeelden van steden die street art hebben omarmd en de voordelen ervan hebben ingezien. Een positief voorbeeld hiervan is Bristol, waar street art zelfs een toeristische bestemming is geworden. Door het creëren van openbare ruimtes waar street art kan worden geplaatst, kunnen lokale kunstenaars hun talent laten zien en meer mensen bereiken. De stad wordt daarmee nog aantrekkelijker voor bewoners en toeristen.

Muurschildering Leiden

Leiden is een stad met ontzettend veel geschiedenis en erfgoed. Dit betekent niet dat street art niet past bij de stad. Integendeel, street art biedt juist de mogelijkheid om een brug te slaan tussen de oude en nieuwe generatie kunst en cultuur. Daarnaast is deze kunstvorm gemakkelijk toegankelijk voor een breed publiek, omdat ze buiten en vaak voor iedereen zichtbaar is.

Last but not least, street art is een manier om maatschappelijke thema’s te belichten en te bespreken. Het kan een krachtig middel zijn om bewustzijn te creëren en mensen te inspireren om actie te ondernemen. Door lokale kunstenaars de ruimte te geven om hun kunstwerken te creëren op publieke plekken, kan Leiden ook maatschappelijke discussies gaan aanjagen en bevorderen.

Graffiti schildering

Ondanks enkele prachtige werken en initiatieven staat street art nog steeds op een laag pitje in Leiden. Maar street art zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van de culturele scene van de stad. Het zou niet alleen lokale kunstenaars stimuleren, maar ook bijdragen aan de uitstraling van de stad. Het is tijd dat de stad openstaat voor deze kunstvorm en meer openbare ruimtes creëert waar kunstenaars hun creativiteit kunnen uiten en waar inwoners en toeristen van kunnen genieten. Leiden zou gezien de rijke geschiedenis street art moeten omarmen en haar creatieve potentieel benutten.

Graffiti workshop Leiden

Graffiti workshops worden de laatste tijd steeds populairder en bieden mensen de gelegenheid om te leren hoe ze zich kunnen uiten door middel van straatkunst. In deze workshops kunnen deelnemers van ervaren kunstenaars leren over technieken, materialen en veiligheidsprotocollen die nodig zijn voor het maken van graffitikunst.

Vooral jongeren zijn erg geïnteresseerd in het volgen van een graffiti workshop, maar ook ouderen vinden het leuk om een workshop te volgen als onderdeel van een teambuilding activiteit of tijdens evenementen op locatie.

Op deze manier kan iedereen op een laagdrempelige manier kennis maken met street art. En heel belangrijk, ervaren hoe ontzettend moeilijk het is om iets moois met een spuitbus te maken.

Voordat je daadwerkelijk een muurschildering kunt maken zul je moeten oefenen en nog eens oefenen. Veel kunstenaars beginnen al op heel jonge leeftijd en zijn jaren bezig om hun techniek en talent te ontwikkelen. Veel van de bekende street art artiesten zijn auto-didact. Dit zou het respect voor deze ambachtslieden eigenlijk alleen maar moeten vergroten.

Graffiti workshop Leiden MooieMuur

Meer street art in Leiden

De geschiedenis van graffiti in Leiden laat zien dat deze kunstvorm meer is dan alleen illegale straatkunst. Het begon als een groep jongeren die hun plek in de stad wilden opeisen en ontwikkelde zich tot een kunstvorm die inmiddels wereldwijd wordt erkend. De Leidse School heeft bijgedragen aan deze erkenning en heeft daarmee een belangrijke plek in de geschiedenis van graffiti ingenomen. Tegenwoordig wordt graffiti ook steeds vaker als innovatieve uiting omarmd en worden er zelfs workshops georganiseerd om jongeren te leren hoe ze er op een verantwoorde manier mee om kunnen gaan. Kortom, graffiti is meer dan alleen gekrabbel op muren en heeft een rijke geschiedenis die het waard is om te ontdekken.

Street art is booming van kinderkamer tot een schildering op de muur van je bedrijf of een muur thuis.

Meer weten over street art?

  • Geïnteresseerd in een graffiti workshop?
  • Een graffiti workshop voor je bedrijf?
  • Een graffiti workshop voor je evenement?
  • Een graffiti workshop op een eigen locatie?
  • Een graffiti workshop met je mede studenten?
  • Een graffiti workshop tijdens een vergaderbreak?
  • Misschien wil je een kunstwerk thuis?
  • Een kunstwerk voor je bedrijf?
  • Een kunstwerk voor je evenement?
  • Een herkenbare zijgevel voor je bedrijf?
  • Een muurschildering in je woonkamer?
  • Een muurschildering op kantoor?
  • Een muurschildering op je tuinmuur?
  • Een mooie muurschildering voor universiteit Leiden?
  • Een muurschildering voor je winkel?
  • Graffiti spuiten op school?
  • Een muurschildering in de kinderkamer?
  • Een muur beschikbaar in de kantine?

Zoveel mensen, zoveel wensen. Een allround kunstenaar met passie maakt van jouw muur de mooiste blikvanger. De muren kunnen niet groot genoeg zijn.

Meer weten over hoe het proces in zijn werk gaat? Neem vrijblijvend contact met ons op om alle mogelijkheden door te nemen. Wij doen ons best altijd binnen een paar uur te reageren op jouw aanvraag.