Skip to main content

Street Art Nederland

MooieMuur is een Nederlandse organisatie die zich bezighoudt met het aanbrengen van street art in diverse steden van het land. Het doel is om de saaie grijze muren op straat om te toveren tot kleurrijke kunstwerken die de stad een extra dimensie geven. In dit blog nemen we je mee naar enkele plekken in Nederland waar MooieMuur al een kunstwerk heeft achtergelaten. We laten je zien hoe deze kunstwerken niet alleen een visueel feestje zijn, maar ook bijdragen aan een prettiger leefklimaat in de stad.

muurschildering johan cruyff amsterdam karski

Street Art Amsterdam

karski streetarttoday museum2

In Amsterdam is MooieMuur al op diverse plekken actief geweest. Zo kun je in Museum Straat genieten van een kunstwerk van Karski en Beyond. Een absolute top plek waar werken hangen van de top in de street art scene. Een prachtig museum. Alleen de setting is al reden om er een bezoekje te brengen.

Portret Peter R. de Vries

Een hartverscheurend verlies voor Nederland en de journalistieke wereld – Peter R de Vries werd doodgeschoten in de straten van Amsterdam. Om zijn nalatenschap te eren, heeft de getalenteerde kunstenaar Karski zijn portret geschilderd als onderdeel van het heldenproject van Amsterdam. Het portret is een eerbetoon aan de moed en het doorzettingsvermogen van de geliefde journalist, die tot het einde van zijn leven streed voor gerechtigheid en waarheid. Karski’s talent en passie zijn duidelijk te zien in het portret – een kunstwerk dat ongetwijfeld een blijvende herinnering zal zijn aan de legendarische Peter R de Vries.

muurschildering amsterdam karski peter r de vries

Albert Cuyp│Street Art Amsterdam

Als echte Amsterdammer of als buitenstaander is de Albert Cuypmarkt een plek die je gezien móet hebben. En sinds kort is er een nieuwe blikvanger die je niet over het hoofd kan zien: de muur vol graffiti kunst van Tim Rodermans en Karski, beter bekend als Roy Valk. Het idee voor dit kunstwerk ontstond pas in 2021, toen Tim en Roy met de marktkooplieden spraken over de muur op de hoek van de Albert Cuypstraat. De kooplieden waren meteen enthousiast over het idee en Tim en Roy zijn dan ook met toestemming van de pandeigenaar en steun van de gemeente Amsterdam aan de slag gegaan. Het resultaat mag er zeker wezen! Een geweldige toevoeging aan de al zo kleurrijke en levendige straten van Amsterdam.

muurschildering albert cuyp karski tim rodermans

Karski graffiti │ Amsterdam Street Art

Karski en Tim Rodermans hebben in de Covid-tijd op de hoek van het Weesperplein een indrukwekkende muurschildering gemaakt die ons allemaal raakt. Na een jaar van restricties en afstand houden, verlangen we zo naar contact en een knuffel. De schildering spreekt dat gevoel van verlangen voor ons allemaal uit, op een manier die ons diep raakt. Als je door Amsterdam loopt, kan je niet anders dan de kunstwerken van Karski en andere street artists opmerken. Dit mooie stuk op de hoek van het Weesperplein is maar een voorbeeld van de prachtige bijdragen die deze kunstenaars geven aan onze stad.

Karski Amsterdam

Street Art Utrecht

Als je graag street art ontdekt op bijzondere plekjes, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Utrecht!

Daar kun je namelijk de gave kunstwerken van Karski/MooieMuur vinden op verschillende locaties. Zo kun je in Cozy hotel overnachten in een kamer die beschilderd is door Karski. Een prachtige wanddecoratie waarvan veel mensen niet verwachten dat hij door graffiti kunstenaars is gemaakt.

Maar ook als je een hamburger gaat eten bij Fat Phills, kun je genieten van de hiphop graffiti die dezelfde artiest heeft gemaakt. En die hamburger kunnen we je aanraden. Die zijn echt buitenaards lekker!

Of je nu op zoek bent naar gave hotel decoratie of unieke restaurant decoratie, Karski heeft het allemaal in Utrecht naar een hoger niveau getild!

hiphop graffiti muurschildering fat phills

Street Art Rotterdam

powwow rotterdam 2018
mural rotterdam mooiemuur karski
muurschildering rotterdam white berry mooiemuur

Rotterdam is echt een stad vol met street art. Er zijn zoveel mooie muurschilderingen te vinden en er komen ook steeds meer bij. MooieMuur heeft een aantal prachtige werken gemaakt die je echt moet zien.Karski heeft bijvoorbeeld een muur beschilderd voor PowWow – het graffiti festival. Dit is altijd een geweldige toevoeging voor de stad.

 

 

Maar het meest bijzondere is misschien wel de muur van Karski zelf op de Kruiskade, die verhuurd wordt voor graffiti advertising. Het is een echte eyecatcher geworden in het straatbeeld van de stad. Afwisselend worden hier reclame muurschilderingen geschilderd en muurschilderingen die in het teken staan van de wijk waarin de muur staat. Momenteel is het het jaar van het konijn en is er dus een thema muur geschilderd.

 

 

 

 

En dat is nog niet alles, want er is zelfs een muurschildering te vinden die speciaal is gemaakt voor een film: White Berry. Als je een fan bent van graffiti en street art, dan is Rotterdam zeker een stad die je moet bezoeken.

Street Art Den Haag

Als je in Den Haag rondloopt, zie je op veel plekken prachtige muurschilderingen van street artist Karski.

Deze urban kunstenaar heeft zijn stempel gedrukt op de stad met zijn opvallende werken voor non-profit organisaties zoals Youth Impact en NOC – NSF. Ook heeft hij de olympische helden vereeuwigd op het Johan Cruyf court.

Maar zijn talent blijft niet alleen beperkt tot grotere projecten. Zo heeft hij ook muurschilderingen voor verschillende wijken gemaakt in samenwerking met woningbouwcorporatie Staedion.

Van de Peace mural bij Omniversum tot aan schilderingen voor de buurtbewoners, Karski laat zien dat er in Den Haag een bloeiende street art scene is.

street art den haag mooiemuur karski and beyond
Muurschildering Den Haag Karski
karski and beyond muurschildering omniversum den haag
laakweg 1 e1596709582833
graffiti den haag laakweg

Street Art Leiden

Street Art Leiden

Als je denkt aan Leiden, denk je misschien aan de beroemde grachten, mooie architectuur en de historische universiteit. Maar wist je dat Leiden ook bekend staat om zijn rijke geschiedenis van graffiti en street art?

Leiden was een van de eerste steden waar graffiti en street art in Nederland verscheen. In de jaren 80 werd de eerste graffiti film uit New York getoond. Dit was de start van een nieuwe subcultuur in Nederland en de eerste graffitischrijvers begonnen hun kunstwerken te maken in Leiden. Het duurde niet lang voordat de eerste street art verschijnselen ook in Leiden verschenen.

De gemeente Leiden reageerde aanvankelijk positief op deze nieuwe kunstuiting, omdat deze vaak op verwaarloosde en verlaten panden werd geplaatst. Maar in de jaren 90 werden er regels ingevoerd en werden veel graffiti en street art kunstwerken verwijderd. Dit was een zware klap voor de subcultuur van Graffiti en Street art. Het werd echter na twintig jaar duidelijk dat het beleid niet helemaal doeltreffend was. Dit leidde tot een veranderende houding ten opzichte van street art, niet alleen in Leiden maar over heel Nederland.

De huidige graffiti artiesten in Leiden werken op een manier die nog maar weinig lijkt op de kunstuiting van de jaren 80. Deze ambachtslieden zijn zeer getalenteerd en gebruiken verschillende technieken om prachtige muurschilderingen te maken. Portretten, stadslandschappen, surrealistische beelden; de mogelijkheden zijn eindeloos. De meeste kunstenaars werken op verzoek, en maken werken die passen bij het karakter van de stad en de wensen van de bewoners.

In Leiden zijn een aantal prachtige voorbeelden te vinden van street art die het bekijken meer dan waard zijn. Een van de meest imposante werken is een muurschildering van Karski. Deze kun je vinden in “De Hoven”. Een mooi participatie traject met jongerenwerk SOL.

muurschildering leiden karski

Aan het Betaplein nabij de Lammenschansweg kun je een prachtig werk vinden van Klaas Lageweg. Lees meer over deze werken in onze portfolio.

muurschildering klaas lageweg

Street Art heeft de kracht om de stad nieuw leven in te blazen. Dit is zowel bewezen door academisch onderzoek als door het toenemende geloof van gemeenten overal ter wereld. Het omarmen van Street Art in de stad geeft de kans om de subcultuur te eren, lokale kunstenaars aan te trekken, de stad op te fleuren en de lokale gemeenschap te betrekken in dit kunstzinnige proces.

Graffiti en street art hebben een rijke geschiedenis in Leiden. Van de eerste schrijvers in Nederland tot de huidige generatie getalenteerde ambachtslieden, deze kunstvorm heeft een unieke plek in onze stad. Hoewel straatkunst in de jaren 90 in diskrediet kwam en er veel kunstwerken werden verwijderd, is Leiden langzaam weer op weg om een ​​podium te worden voor deze geweldige kunstuiting. Er is nog veel ruimte is voor groei en ontwikkeling. Het creëren van nieuwe ruimte voor street art, het betrekken van publiek en het ondersteunen van lokale kunstenaars zijn slechts enkele manieren waarop we kunnen werken aan een toekomst vol met prachtige muurschilderingen in Leiden.

Street Art wandeling

Street art is een geweldige toevoeging aan het straatbeeld. Het geeft kleur, sfeer en levendigheid aan de steden. Dankzij MooieMuur kunnen we in Nederland op diverse plekken genieten van prachtige muurschilderingen. Niet alleen een feestje voor het oog, maar ook een bijdrage aan een beter en levendiger leefklimaat in de stad.

 

Dus bedrijven, scholen, gemeenten en ceo’s die nog op zoek zijn naar manieren om hun stad of wijk op te vrolijken: overweeg MooieMuur en laat jullie muren omtoveren tot kleurrijke kunstwerken. Nederland is een broeinest voor street art kunstenaars en er is geen tekort aan muurschilderingen en graffiti op straat. Van de kleurrijke muren in Rotterdam en Amsterdam tot de verborgen pareltjes in kleine steden, Nederland heeft het allemaal.

 

Niet alleen is het een geweldige manier om de stad te verkennen, maar het ondersteunen van lokale kunstenaars en hun werk maakt het nog specialer. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op zoek naar de prachtige street art Nederland te bieden heeft.

 

Ben je na het lezen van dit blog geïnspireerd geraakt en wil jij meer weten over muurschilderingen? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen je graag hoe alles in zijn werk gaat en hoe we jouw project een succes kunnen maken.

street art leiden